WordPress Tema Yapımı: 1- Seri Başlangıcı ve Ön Bilgi

Wordpress-Tema-Yapimi-Seri-Baslangici-ve-On-Bilgi-Alt-Resim

Herkese merhabalar. Bu blog yazım sizlere elinizde bulunan html temalarınızı nasıl wordpress e entegre edebileceğinize dair bir blog serisi halinde olacaktır. Bu serinin sonunda hem ben öğrenmiş olacağım hem de siz kodlamış olduğunuz html temaları wordpress entegre edebilecek halde olacaksınız. Şimdi sizlere soru cevap şeklinde wordpress tema yapımı sürecinin nasıl işleyeceğini anlatayım.

WordPress tema yapımı serisi nasıl işleyecek?

Şu anda ben de wordpress tema yapımını öğrenme aşamasındayım. Daha önce javascript gibi wordde bir not defteri oluşturarak bir pdf kitap hazırlamayı düşünüyordum ama bu benim için biraz sıkıcı oluyor ve bazende aldığım notlarda sorunlar yaşayabiliyorum. Mesela bir örnek verirsem Dom kısmını bitirmiş durumdayken laptop a mecburen format atmam gerekti. Tahmin edin ki ben neyi unutmuşum. Dosyanın yedeğini almayı unutmuşum.

😥 Çok şükür ki en son aldığım yedek dom kısmından öncesine aitmiş ama mecburen başkadığım işi bitirmek için Dom kısmını yeniden yazdım. Tabi yeniden yazmak bir işkence gibiydi. İşte bu yüzden WordPress i öğrenirken bir word de not tutmak yerine her öğrendiğim konu için bir blog yazısı yazarak bu seri bu şeklide işleyecek. Öğrendiğim wordpress fonksiyonları hakkında ise tek tek blog yazıları paylaşacağım.

ücretsiz-javascript-pdf-kitap
Javascript Kitabımı resme tıklayarak indirebilirsiniz.

Bu seri ne zaman bitecek?

Valla onu bende bilmiyorum. Eğer wordpress in kendi dokümatasyonundaki fonksiyonlarına bakarsanız 1000 den fazla fonksiyon olduğunu görürsünüz. Buda baya uzun bir seri olacağının garantisi olduğunu söyleyebilirim. 😁

WordPress öğrenme süreci senin için ne zaman başladı?

Bilgisayar programcılığı okurken bolca wordpress ile ilgileniyordum. O zamanlar kullandığım temalarda küçükte olsa kullanılan php kodlarının fonksiyonların ne işe yaradıklarını araştırıyordum. Eğer o zamanı dahil edersek 2017 ekim ayında başladım diyebilirim ama net bir şekilde tema yapmak amaçlı başlama tarihim 08.09.2020 dir.

WordPress tam olarak nedir?

Temel bir şekilde açıklama yaparsam. Hiç bir kodlama bilgisi olmadan web sayfanızdaki içerikler kontrol edebileceğiniz içerik yönetim sistemidir. Kısacası admin panelidir. Eğer siz wordpress teması yapmak istiyorsanız daha önceden mutlaka php ile bir admin paneli hazırlamışsınızdır. İşte wordpress ise aşırı gelişmiş bir admin panelidir diyebiliriz.

WordPress geliştiricisi kimdir?

Eğer siz bu konuyu okuyorsanız mutlaka bir wordpress geliştiricisinizdir veya olmak isteyen birisinizdir. WordPress i yapan kişiler yaptıkları admin panelinin daha fazla kişiye ulaşması için kaynak kodlarını ücretsiz olarak paylaşır. Ki dediğim gibi wordpress sadece bir admin panelidir. WordPress işlevini görmesi için mutlaka bir html şablona ihtiyaç duyar. WordPress geliştiricisi ise html şablondaki statik alanların kontrol edilmesi için wordpress ile entegrasyon yani bağlantı işlemlerini yapar. WordPress geliştiricisi sadece tema yapmaz aynı zamanda wordpress e içten içe etki eden eklentilerde geliştirir. Ama biz bu eğitim serisinde sadece tema yapımı ile ilgileneceğiz.

WordPress benim yaptığım admin panelinden daha mı güvenli?

Buna net bir şekilde evet diyebilirim . Çünkü wordpress açık kaynak bir kodlamaya sahip olduğu için bir çok geliştirici tarafından geliştirilmekte olan bir yapıdır. Bu şekilde olması ona eğer bir güvenlik açığı var ise hemen kapatılabilmesi için bir avantaj vermekte. WordPress her geçen gün güncelleme almakta. Bu yüzdende güvenlik konusunda sağlam bir yapıya sahip olduğunu söyleyebilirim. Şu anda aldığı güncellemeler ile birçok açığı kapatılmakta. Bu yüzden kendi yapacağınız admin panelinden daha güvenilir olduğunu söyleyebilirim.

Evet bu yazımızda wordpress tema yapımı süreci hakkında kısada olsa bir bilgi edindik bundan sonraki süreçte wordpress tema yapımı hakkında konu konu daha detaylı bir bilgi vereceğim. Bir sonraki wordpress tema yapımı blog yazısında görüşmek üzere sağlıkla kalın…😊

Lütfen bir yorum bırakınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir