Bir statik proje(veritabanı işlemi olmayan) yaparsınız ve bu projeyi canlıya alarak bir host üzerinde yayınlamak istersiniz. Bunun içinde önce bir domain ve host almanız gerekiyor değil mi? Artık gerekmiyor. Bu yazımda sizlere nasıl host ve domain almadan yapmış olduğunuz statik projelerinizi canlıya alabileceğiniz siteleri anlatacağım.
Heroku (Hem statik hemde dinamik)
İlk en popüler olan heroku ile başlamak istiyorum. Heroku, kısmen ücretsiz bulut tabanlı bir platform servisidir. Bu ne demek oluyor? Heroku’un popüler olmasının en büyük nedenlerinden biride sadece statik projeleri değil aynı zamanda dinamik olarak yaptığınız projeleri de desteklemesidir. Yani php,node,java gibi programlama dillerinde hazırlamış olduğunuz prolerinizi de yayınlayabileceğiniz bir platform dur. Ben daha çok statik işler yaptığımdan olayı bu siteyi aşırı çok kullanmamaktayım. Ama bir projemi bu site üzerinde yayınladım. Ona da buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.
Netlify
Bir diğer sitemiz ise Netlify. Bu sitede ise sadece statik projelerinizi yayınlayabilirsiniz. Kullanımı heroku ya göre daha basit kolaydır. Proje dosyalarını github, gitlab ve bitbucket gibi depolama servislerinden çekmektedir. Bu sitede kısmen ücretsiz hizmet vermektedir. Tek kötü yanı ücretsiz paket için aylık 100 gb gibi bir trafik kotası vermekte ve ek 100gb içinde 20 dolar ücret istemekte. Netlify nin ücretsiz ve ücretli paketleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Vercel
Vercel de netlify ye berzer bir hizmet vermekte. Tek farkı ise clone template hizmetini ücretsiz sunuyor olması. Bir next.js projesi oluşturacak iseniz bu hizmeti kullanarak sadece 10 saniye de github da depolanan bir next.js projesi oluşturabilirsiniz.
Surge
Evet. Son sitemiz olan surge’e gelmiş olduk. Bu sitenin en sevdiğim yanı kayıt olmaya ihtiyaç yok. Terminal ortamından ayrılmadan projenizi direk olarak pushlayabiliyorsunuz ve direk olarak projeniz sunucu ortamına aktarılıyor ve size bir domain veriyor. Projenizi sunucu ortamına aktarmanız 5 saniyenizi almıyor. Ben anlık olarak yapmış olduğum projenin mobilde nasıl gözüktüğünü görmek için surge yi kullanıyorum. Ardından bana verilen url i telefondan giriyorum. Ücretsiz paketinde sınırsız publishing , sınırlı sayıda proje yayınlayabilme(Kaç tane olduğu hakkında bilgi edinemedim.) ve basit ssl vermekte. Ücretli olan paketin özelliklerine ise buraya tıklayarak bakabilirsiniz. Ama fiyatının aylık 30 dolar olduğunu söyleyince bakmaktan vaz geçeceğinizi biliyorum. 😂
Bu yazımda sizlere yapmış olduğunuz statik projelerinizi host veya domain olmadan tamamen ücretsiz olarak yayınlayabileceğiniz sitelerden bahsettim. Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Bir sonraki blog yazımda görüşmek üzere…