Her geçen gün gelişmekte olan yazılım dünyasında bu gün Node.js 18 ile ilgili gelen yenilikler hakkında sizlere bilgiler vereceğim. Konumuza geçmeden önce node.js nedir onu öğrenelim isterseniz.
Node.js Nedir?
Node.js, açık kaynaklı,JavaScript ile server side uygulamalar yazabileceğimiz, genel anlamda sunucu tarafında çalışan bir çalıştırma ortamıdır. Aynı zamanda Javascript Runtime platformu da denebilir.
Node.js 18 ile Gelen Yeni Özellikler
1. Özellik (Node.js 18‘de Native Fetch API)
v18 ile native fetch işlevselliği artık sağlayabiliyoruz. Bu, HTTP veya diğer ağ istekleri türlerini yürütmek için standartlaştırılmış bir web API standardıdır. Node.js önceden varsayılan olarak bunu desteklemiyordu. JavaScript pek çok alanda kullanılan bu yapının eklenmesi geliştiriciler için güzel bir haber.
const res = await fetch('https://api.belo.app/public/price');
if (res.ok) {
const data = await res.json();
console.log(data);
}
2. Özellik (–watch)
–watch kullanılarak çalıştırılan bir projede import edilen bir dosya olduğunda artık proje yeniden başlatılacak. Nodemon yapısında olduğu gibi. Aynı zamand hangi yolun gözlemlenmesini belirtmek içinde –watch-path özelliğini kullanabilirsiniz.
3. Özellik (OpenSSL 3 Support)
OpenSSL, iletişimi güvence altına almak için SSL ve TLS protokollerinin açık kaynaklı bir uygulamasıdır. OpenSSL 3.0’ın en önemli özelliklerinden biri olan FIPS (Federal Bilgi İşleme Standartları) modülüdür. FIPS, kamu sektöründe kripto grafik kullanımı yönetmek için bir dizi ABD hükümeti gereksinimidir. Artık v18 sürümü ile OpenSSL desteğine sahip oldu.
4. Özellik (HTTP Timeouts)
Http.server zaman aşımları değişti:
- headersTimeout : Bir http header isteğinin ayrıştırılması için verilen izin süresi 60 saniye olarak değiştirildi.
- requestTimeout : Http isteği için kullanılan zaman aşırı süresi varsayılan 5 dakika olarak ayarlandı.
5. Özellik (Deneysel node:test)
node:test modülü, sonuçları TAP (Test Anything Protocol) formatında raporlayan JavaScript testlerinin oluşturulmasını modüldür. TAP çıktısı yaygın olarak kullanılmaktadır. Projeye dahil etmek için “import test from node:test” komutunu kullanabilirsiniz.
import test from 'node:test';
import test from 'node:test';
import assert from 'node:assert';
test('synchronous passing test', (t) => {
// This test passes because it does not throw an exception.
assert.strictEqual(1, 1);
});
Bu blog yazımda node v18 ile gelen yeni özelliklere göz atmış olduk. Bir sonraki blog yazımda görüşmek üzere…